The right school makes the difference

 

 

5 Αλήθειες κι ένας Μύθος για τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών

 • ΑΛΗΘΕΙΑ Νο1: Τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών αποτελούν την πιο εγγυημένη πρόταση για να μάθει σωστά ένα παιδί ξένες γλώσσες
 • ΑΛΗΘΕΙΑ Νο2: Ο συναγωνισμός μέσα σε μία οργανωμένη τάξη βελτιώνει τις μαθησιακές ικανότητες των παιδιών
 • Αλήθεια Νο3: Οι γονείς νιώθουν δικαιωμένοι όταν βλέπουν πως το παιδί τους μαθαίνει σωστά σε ένα ομαδικό περιβάλλον
 • ΑΛΗΘΕΙΑ Νο4: Στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών υπάρχει τρόπος να ελέγχεται καθημερινά το διδασκαλικό και παιδαγωγικό έργο των καθηγητών
 • ΑΛΗΘΕΙΑ Νο5: Μετά από τόσες δεκαετίες συνεχούς λειτουργίας το έργο των Κέντρων Ξένων Γλωσσών είναι αναγνωρισμένο και θεσμικό.
 • ΜΥΘΟΣ: Όλα τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών είναι ίδια. Ασφαλώς και δεν είναι! Ανάμεσα στα τους υπάρχουν πολλές και σημαντικές ποιοτικές διαφορές τις οποίες οι γονείς πρέπει να λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη.

   

 

 

 

 

 

-----------------------------------------------------------------------------

 

 

 

 

Κέντρα Ξένων Γλωσσών ή Ιδιαίτερα;

Μάθετε όλη την αλήθεια!

Αγαπητοί γονείς,

 


Ένα από τα βασικά ερωτήματα που καλείται κάθε γονιός να απαντήσει όταν πρόκειται το παιδί του να ξεκινήσει την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας είναι το εξής: «Να το πάω σε Κέντρο Ξένων Γλωσσών ή να κάνει ιδιαίτερα;». Οι συζητήσεις γύρω από το θέμα μπορούν να είναι ατελείωτες, η πραγματικότητα όμως και η επιστημονική τεκμηρίωσή της δεν χωρούν αμφισβήτηση.       Η καλύτερη επιλογή για το παιδί είναι ένα Κέντρο Ξένων Γλωσσών με την προϋπόθεση ότι προσφέρει ποιοτική εκμάθηση, ότι ακολουθεί ένα αναγνωρισμένο σύστημα σπουδών που ελέγχει συνεχώς την πρόοδο κάθε σπουδαστή και φροντίζει συνεχώς για τη συνεχή επιμόρφωση των καθηγητών. Από την άλλη, η άποψη ότι τα ιδιαίτερα μαθήματα βοηθούν τον μαθητή να αφομοιώνει καλύτερα τη γνώση και να είναι πιο συγκεντρωμένος κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας είναι ένας παράγοντας που πολύ συχνά επηρεάζει τους γονείς. Όμως, όλο και περισσότερες επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι οι σπουδαστές αποδίδουν καλύτερα όταν συμμετέχουν σε μία οργανωμένη τάξη. Ο συναγωνισμός τους δίνει ένα επιπλέον κίνητρο για καλύτερη μάθηση, ενώ μέσα από την ομαδική διδασκαλία λύνονται απορίες που μέσα από ένα ιδιαίτερο μάθημα ενδεχομένως να είναι καλά κρυμμένες. Κι όλα αυτά χωρίς να επιβαρύνεται σημαντικά ο οικογενειακός προϋπολογισμός κάθε μήνα.

 

 

 

 

 

 

ΤΑΞΗ Ή ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ; ΓΙΑΤΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ;

 • Δοκιμασμένο πρόγραμμα σπουδών

           Το σχολείο ξένης γλώσσας ακολουθεί ένα αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών και μελέτης. Θα καλύψει την ύλη που πρέπει, και αν το παιδί έχει κενά ή δεν την προφταίνει αυτή την ύλη, το σχολείο θα φροντίσει να καλύψει τα κενά του. Δεν θα προσαρμοστεί το σχολείο στο ρυθμό του παιδιού, όπως κάνει το ιδιαίτερο, αλλά θα προσφέρει στο παιδί τη δυνατότητα να προχωρήσει αφομοιώνοντας όσο καλύτερα γίνεται και να μην μείνει πίσω           

 • Σύγχρονη μεθοδολογία μάθησης

          Υπάρχουν επιστημονικές μεθοδολογίες που διαρκώς εκσυγχρονίζονται ως προς το πώς το παιδί θα μάθει τη γλώσσα. Ολα αυτά απαιτείται να μαθαίνονται με σύγχρονους τρόπους που διευκολύνουν το παιδί και κάνουν τη μάθηση ευχάριστη και εύκολη           

 • Eνημέρωση

          Οταν όλα στη ζωή εξελίσσονται, η διδασκαλία της γλώσσας δεν παραμένει κάτι στατικό. Εξελίσσεται, αντιθέτως, διαρκώς, με καινούρια βιβλία, νέες προσεγγίσεις, καινούριο εξοπλισμό, με τη βοήθεια του ιντερνετ, με online εφόδια. Ολη αυτή η ενημέρωση είναι στα χέρια των δασκάλων σε ένα οργανωμένο σχολείο, αλλά σπάνια μπορεί ένας καθηγητής ατομικά, να έχει αυτό το επίπεδο επαγγελματισμού.           

 • Πειθαρχία

         Πολλοί γονείς νομίζουν ότι το παιδί θα πειθαρχήσει όταν βρίσκεται ένας προς έναν μαζί με έναν δάσκαλο γλώσσας. Πόσο μεγάλο λάθος είναι αυτό. Στο Λύκειο, στο Πανεπιστήμιο θα κάνει ιδιαίτερο; Ή στο μεταπτυχιακό μετά; Το παιδί πρέπει να μάθει να πειθαρχεί μόνο του, αλλά δουλεύοντας και μαθαίνοντας σε ένα σύνολο. Πρέπει να αισθάνεται μέλος της ομάδας, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να ξέρει τι πρέπει να κάνει μόνος του. Στο μάθημα το παιδί χρειάζεται ενθάρρυνση, πίστη στον εαυτό του, όρεξη να τα καταφερει, κι εκεί η ενθάρρυνση των γονιών και τα κοινά βιώματα της ομάδας είναι πολύ σημαντικά. Τα παιδιά μοιράζονται τις έγνοιες τους, και χωρις καν να το καταλαβαίνουν ζουν την άμιλλα που τα σπρώχνει μπροστά.           

 • Ομαδικότητα

        Η ομαδικότητα είναι ένα εξαιρετικό μαθησιακό εργαλείο Το παιδί παρακινείται απο τους υπόλοιπους μαθητές. Βάζει στόχους βλέποντας αυτούς που ήδη έχουν προχωρήσει, αλλά ξέρει ότι υπάρχουν κι άλλοι που ακολουθούν, άρα δεν απογοητεύεται. Επιπλέον, η ομαδικότητα του προσφέρει ευχαρίστηση, ενδιαφέρον. Μαθαίνει καλύτερα το παιδί όταν μαθαίνει σε ένα φιλικό περιβάλλον, με συνομήλικους            

 • Επικοινωνία

        Η ξένη γλώσσα είναι κάτι ζωντανό. Δεν το μαθαίνει κανείς απλά για να βρίσκεται, αλλά για να το χρησιμοποιεί, για να αποτελεί εφόδιο στο μέλλον, στο επάγγελμα, στις σχέσεις, στην ενημέρωση, στη  δια βίου μάθηση Στο σχολείο ξένης γλώσσας το παιδί επικοινωνεί, κουβεντιάζει, εκφράζεται στην ξένη γλώσσα, με πολλούς τρόπους. Εκτίθεται σε πάρα πολλά ερεθίσματα της ξένης  γλώσσας. Στο μικρόκοσμο της τάξης, το παιδί βιώνει αληθινές συνθήκες μάθησης και εξάσκησης της ξένης γλώσσας.            

 • Συνεργασία

       Στο σχολείο ξένης γλώσσας το παιδί βρίσκεται σε ένα ομαδικό περιβάλλον, όπου δημιουργεί συναναστροφές, κάνει φιλίες, μαθαίνει τη συνεργασία. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να  μαθαίνει να προσεγγίζει στόχους μαζί με άλλους. Είναι κάτι που θα κάνει σε όλη την επαγγελματική ζωή του. Τα θεμέλια της ικανότητας για συνεργασίας τίθενται στα παιδικά χρόνια, όπου το παιδί μέσα στην ομορφη ομάδα της τάξης των αγγλικών, καταλαβαίνει τι σημαίνει να συγκρούομαι και να φιλιώνω, να συζητώ στην τάξη, να συνεργάζομαι, να προσπαθούμε όλοι μαζί.            

Το Κέντρο Ξένης Γλώσσας θα συνεχίσει να εξελίσσεται, να συμπορεύεται με τα νέα δεδομένα που φέρνει αυτή η τόσο ενδιαφέρουσα εποχή της πληροφορίας στην οποία ζούμε, και θα προσφέρει στα παιδιά μας εξαιρετικές συνθήκες κοινωνικής μάθησης και διαμόρφωσης χαρακτήρα και αξιών. 

 ------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Γνώση της Ξένης Γλώσσας Αναλλοίωτη Περιουσία για τα Παιδιά μας

Οι εποχές διαβαίνουν, τα ενδιαφέροντα αλλάζουν, και συνεχώς νέες ανάγκες γεννιούνται με κάθε καινοτόμες προτεραιότητες που ξεπροβάλουν ασταμάτητα στις σύγχρονες κοινωνίες μας. Η ανάγκη όμως της γνώσης της ξένης γλώσσας έχει παραμείνει αναλλοίωτη στο διάβα των καιρών, μόνο που από προσόν όπως εννοείτο στο παρελθόν,  έχει μετατραπεί σε απολύτως απαραίτητο εργαλείο που θα καταστήσει τα παιδιά μας ικανά να αποκτήσουν πλέον τα σύγχρονα προσόντα που επιτάσσει η κοινωνία του μέλλοντος για την πετυχημένη ζωή και διάκρισή τους.

Καμία ειδίκευση, εξειδίκευση, τέχνη, ανωτέρα σπουδή, μεταπτυχιακό, ή διδακτορικό δεν μπορεί να ολοκληρωθεί και να ανταποκριθεί στην κοινωνία του αύριο εάν δεν έχει προϋπάρξει έγκαιρα η απόκτηση της πολύ καλής γνώσης της Αγγλικής γλώσσας από μικρή ηλικία. Ακόμα και η πολύ απλή καθημερινότητα ζωής αλλά και οι εργασίες ρουτίνας του αύριο όντας άρρηκτα συνδεδεμένες με την τεχνολογία της πληροφόρησης, επιβάλλουν άμεσα την άριστη γνώση της Αγγλικής γλώσσας. Καταυτό τον τρόπο, ως προσόν δεν μπορεί να λογιστεί πλέον η Αγγλική γλώσσα για τα παιδιά μας εφόσον  τους είναι άκρως επιτακτικά απαραίτητη και αναπόσπαστο μέρος της ζωής τους εσαεί. Σπουδαίο προσόν νοείται πλέον η γνώση μίας ή δύο ξένων γλωσσών επιπλέον των Αγγλικών που θα διακρίνει τα παιδιά μας αύριο στην εγχώρια και ξένη αγορά. Η ξένη γλώσσα θα γίνει διαβατήριο ζωής και παράθυρο ελπίδας για την πετυχημένη καριέρα και λαμπρή σταδιοδρομία τους.

Η γνώση της ξένης γλώσσας είναι όντως αναλλοίωτη περιουσία για τα παιδιά μας γιατί δεν είναι μόνο τα οφέλη που ήδη είναι γνωστά σε όλους μας από καιρό, αλλά και πολλά άλλα οφέλη που είναι εξίσου και περισσότερο σημαντικά.  Ενδεικτικά, όλοι αντιλαμβανόμαστε πλέον ότι η ξένη γλώσσα  ανοίγει νέους ορίζοντες στον εργασιακό και οικονομικό τομέα, στην προώθηση της οποιασδήποτε καριέρας, στην συμμετοχή της διαδικτυακής πληροφόρησης και δικτύωσης για προσωπικές, κοινωνικές, και επαγγελματικές κατακτήσεις, στην επικοινωνία γενικότερα, στην ευκολία ταξιδιών για γνωριμίες με νέους τόπους και πολιτισμούς, στη συνεννόηση με τους ξένους επισκέπτες στην πατρίδα μας, στην ανάγνωση αυθεντικών λογοτεχνικών και άλλων κειμένων για άμεση διεύρυνση γνώσεων, στη προαγωγή της επιμόρφωσης, της εκπαίδευσης, των μεταπτυχιακών σπουδών και της δια βίου παιδείας, και μεταξύ πολλών άλλων στη καλυτέρευση της ποιότητας ζωής καθιστώντας τους νέους ικανούς να έχουνε  από πρώτο χέρι επίγνωση της αλληλεπίδρασης της παγκοσμιοποίησης στη ζωή τους, αυξάνοντας το ενδιαφέρον και τις γνώσεις για τον κόσμο γύρο τους προς όφελός τους

Όμως, τα οφέλη της γνώσης της ξένης γλώσσας δεν σταματάνε εδώ. Είναι πολύ περισσότερα και πολλάκις σημαντικά για τα παιδιά μας. Επιπλέον:

 • Η γνώση της ξένης γλώσσας προάγει την ειρήνη, διότι μιλάω μια ξένη γλώσσα σημαίνει υπεισέρχομαι σένα κόσμο ανθρώπων που σκέπτονται διαφορετικά, αντιλαμβάνομαι διαφορετικούς τρόπους ζωής, ανακαλύπτω καινούργιες ανθρώπινες συμπεριφορές, ξεδιαλύνω τις προκαταλήψεις μου και βελτιώνω την στάση μου στην κοινωνία. Γίνομαι ανεκτικός και εκτιμώ τη διαφορετικότητα.
 • Η ξένη γλώσσα συμβάλλει αποτελεσματικά στην ενδυνάμωση των γνωστικών ικανοτήτων των παιδιών μας, όπως είναι οι λύσεις φυσικομαθηματικών και άλλων προβλημάτων, η πολυπραγμοσύνη, η μνήμη και η μάθηση γενικότερα. Συνδράμει στη βαθύτερη σύνδεση της γλώσσας με τη σκέψη, επιταχύνει την δημιουργική σκέψη και την ευελιξία, και εξελίσσει τις ανθρώπινες κοινωνικές δεξιότητες. Διαμορφώνει την προσωπικότητα και επιβραδύνει αποτελεσματικά την εγκεφαλική γήρανση.
 • Η γνώση της ξένης γλώσσας παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη χρήση πολυπλοκότερων συντακτικών δομών των νέων μας στη μητρική τους γλώσσα, αναδεικνύοντας δυναμικά τις γλωσσικές δεξιότητές τους όπως είναι οι στρατηγικές αφήγησης, οι λογοτεχνικές ικανότητες ανάγνωσης και γραφής, και η χρήση ευρύτερου λεξιλογίου. Επιπλέον, δημιουργεί περισσότερο γλωσσικό χώρο μνήμης στον εγκέφαλο.  
 • Η ξένη γλώσσα διευρύνει το μυαλό γιατί το εμπλουτίζει με νέες ιδέες από διάφορους πολιτισμούς. Έτσι, αυξάνεται η πολιτισμική επίγνωση των νέων μας, αλλά και ο σεβασμός προς τους άλλους πολιτισμούς και καλλιεργείται περαιτέρω η γνώση τους.
 • Η ξένη γλώσσα δεν είναι απλά ένας διαφορετικός τρόπος επικοινωνίας αλλά δημιουργεί νέους τρόπους σκέψεις και νέες νοητικές δεξιότητες γιατί το μυαλό εξασκείται σε νέες πιθανότητες και εναλλακτικές. Αυξάνει τον εκτελεστικό έλεγχο του εγκεφάλου που συνδέεται άμεσα με την αδιάπτωτη προσοχή και τις ακαδημαϊκές ικανότητες των παιδιών μας οι οποίες οδηγούν με τη σειρά τους στην καλή υγεία και ευδαιμονία.

Ακολούθως, οι ξένες γλώσσες γίνονται το στερέωμα πάνω στο οποίο θα πατήσουν οι νέοι μας για να δημιουργήσουν το μέλλον τους και να κατακτήσουν τη ζωή τους σε όποιο τομέα και εάν έχουν διαλέξει. Η ίδια η ιστορία έχει περίτρανα αλλεπάλληλα αποδείξει πως καμία κρίση δεν δύναται να κρατήσει για πάντα. Ακόμα και ως φυσικός νόμος, κάθε καταιγίδα θα κοπάσει και κάθε συννεφιά θα ξαστερώσει. Άλλωστε, ο ήλιος ανατέλλει κάθε μέρα ακόμα και όταν κρύβεται πίσω από τα σύννεφα. Έτσι, είναι βέβαιο, για τους νέους μας θα έρθει η Άνοιξη και μαζί η δική τους ευημερία.

Είναι άκρως σημαντικό όμως να γνωρίζουμε σήμερα ότι θα διακριθούν αύριο οι νέοι που θα έχουνε αποκτήσει από νωρίς τα απαραίτητα σημαντικά εφόδια και προσόντα, αυτοί που θα έχουν δουλέψει έγκαιρα και σωστά, κατανοώντας τις ανάγκες του μέλλοντος. Κάθε άλλο από ποτέ η ξένη γλώσσα βρίσκεται στις επάλξεις αυτών των αναγκών. Χωρίς τις ξένες γλώσσες υπάρχει ο κίνδυνος της απομόνωσης των παιδιών μας ακόμα και μέσα στην ίδια τους την αυριανή κοινωνία.

Χρέος των γονιών είναι να δώσουμε τις σωστές αξίες και τα σωστά εργαλεία από νωρίς στα παιδιά μας για να κατακτήσουνε τα όνειρά τους. Γιατί, το να ζεις είναι τέχνη συνάμα μυστήριο και ευλογία και το να φτιάχνεις σωστά και ευτυχισμένα το μέλλον σου στο παρών είναι η σπουδαιότερη καλλιτεχνία. Έχουμε ευθύνη να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να γίνουν καλλιτέχνες της ζωής τους από νωρίς για να μπορούμε να τα καμαρώνουμε αύριο όπως επιθυμούμε και αξίζουμε .

Ανάμεσα σε άλλα αναγκαία που ήδη γνωρίζουμε καλά εμείς οι γονείς, η άρτια γνώση της ξένης γλώσσας από νωρίς φαντάζει και είναι αναμφισβήτητα η αναλλοίωτη διαχρονική περιουσία για ένα λαμπρό μέλλον των παιδιών μας.

thal